Tee itse: Pyykkietikka

Tee itse: Pyykkietikka

Pyykkietikkaa käytetään luonnollisena huuhteluaineena tuomaan pyykkiin pehmeyttä ja raikkautta. Sen valmistaminen on yksinkertaista ja helppoa! On kuitenkin tärkeää huomioida, että osa eteerisistä öljyistä hajottaa tehokkaasti muovia ja kumia. Niinpä on tarpeen tietää, mitä eteerisiä öljyjä pyykkietikkaan kannattaa lisätä, jottei vahingossa vaurioita pyykkikonetta.

Miten pyykkietikkaa tehdään itse?

Tarvitset vain väkiviinaetikkaa ja soveltuvia eteerisiä öljyjä.

Perusresepti: 2-5 tippaa eteerisiä öljyjä per 1 dl väkiviinaetikkaa. Itse lisään eteeriset öljyt aina suoraan kaupan etikkapulloon, mutta voit myös tehdä sekoituksen esimerkiksi kauniiseen lasipulloon.

Käyttö: Annostele pyykkietikkaa huuhteluainelokeroon koneen koon mukaan. Ravista pulloa voimakkaasti aina ennen käyttöä, koska eteeriset öljyt nousevat etikan pinnalle.

Huonoja eteerisiä öljyjä pyykkietikkaan:

  • Citrus-suvun hedelmien eteeriset öljyt, kuten sitruuna, lime ja greippi
  • Pinus-suvun eteeriset öljyt eli männyt
  • Picea-suvun eteeriset öljyt eli kuuset
  • Abies-suvun eteeriset öljyt eli pihdat

Vältä siis sitrus- ja havuöljyjä. Nämä eteeriset öljyt voivat olla vahingoksi esimerkiksi pyykkikoneen tiivisteille.

Vaikka monet raikkaat eteeriset öljyt täytyy jättää pyykkietikasta pois, jää kuitenkin monia hyviä vaihtoehtoja.

Hyviä eteerisiä öljyjä pyykkietikkaan:

  • Litsea cubeba (Litsea cubeba)

Paras hajunpoistaja. Tämä eteerinen öljy tuoksuu hyvin sitruunamaiselle, muttei ole sitrushedelmästä peräisin. Näin ollen se sopii pyykkietikkaan loistavasti korvaamaan sitrustuoksujen paikan.

  • Palsamipelargoni (Pelargonium graveolens)

Monet kukkaisöljyt ovat niin arvokkaita, että niitä ei raaski pyykkietikkaan lisätä. Edullisemmaksi vaihtoehdoksi sopii tuoksupelargonin eteerinen öljy, joka on hyvin voimakkaasti kukkaisen tuoksuista ja riittoisaa.

  • Laventeli (Lavandula angustifolia)

Perinteinen lempeä pyykkituoksu. Pyykkiin voi hyvin käyttää myös edullisempaa lavandinia (Lavandula hybrida).

  • Viherminttu (Mentha spicata) ja piparminttu (Mentha piperita)
  • Eukalyptukset (Eucalyptus globulus, Eucalyptus staigeriana..)

Eukalyptukset ja mintut tekevät pyykistä erityisen raikasta. Vuosia koiria omistaneena olen tykästynyt siihen, miten esimerkiksi koirien peditkin raikastuvat näillä tuoksutetun pyykkietikan avuin. Samoin omat petivaatteet, koska siellähän koirat pääasiassa nukkuvat..

Miten oppia lisää?

Jos aromaterapia on sinua kiinnostava aihe, suosittelen erittäin lämpimästi osallistumista Modernin aromaterapian viikonloppukurssille. Siellä opit kaiken tärkeimmän eteeristen öljyjen, kasviöljyjen ja hydrolaattien ihanista käyttötavoista turvallisuus edellä. Tulevat kurssit löydät valikon kautta.

Lue seuraavaksi:

Aromaterapiasta lyhyesti

Aromaterapia - miten aloittaa?

Eteeristen öljyjen laatu ja aitous

Eteeriset öljyt huonetuoksuina

Eteeriset öljyt iholla käyttäen

Eteeriset öljyt kylvyissä

Eteeriset öljyt & fototoksisuus

Hydrolaatit eli kasvivedet

Aromaterapia & lemmikit

Tutkittua tietoa aromaterapiasta

 

Takaisin blogiin

Huomioithan ystävällisesti

Ihanaa, että olet löytänyt Rohtomielen blogin pariin. Toivottavasti teksteistä on sinulle paljon iloa!

Rohtomieli-sivuston blogitekstien tarjoama info on tarkoitettu hyvinvoinnin tukemiseksi perusterveille aikuisille. Blogitekstien tarjoamassa mittakaavassa on mahdotonta huomioida kaikkia yksityiskohtia, joita aromaterapian yksilöllinen soveltaminen eri ihmisille vaatii. Suhtaudu teksteihin yleisohjeina ja mieti lisäksi aina yksilökohtaisesti käyttämiesi eteeristen öljyjen ja muiden tuotteiden soveltuvuutta. Kaikki eteeriset öljyt tai muut verkkokaupan tuotteet eivät sovellu esimerkiksi lasten tai raskaana olevien käyttöön tai erilaisia sairauksia omaaville henkilöille.

Kysy tarvittaessa apua sinulle ja perheellesi sopivien tuotteiden valintaan, autan mielelläni. Kokonaisvaltaisempaa hyvinvointikartoitusta ja -ohjeita varten voit myös varata ajan Löydä Mielirohtosi -konsultaatioon.

Aromaterapia on ihastuttava hyvinvoinnin tukemisen keino, mutta ei lääketiedettä korvaava hoitomuoto. Hakeuduthan aina tarvittaessa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Sivustolla tarjottava tieto ei ole tarkoitettu korvaamaan terveydenhuollon palveluita.

Löydä Mielirohtosi