Eteeriset öljyt huonetuoksuina

Eteeriset öljyt huonetuoksuina

Eteeristen öljyjen käyttäminen huonetuoksuina on ihana tapa elävöittää arkea ja tuoda hyvinvointia jokaiseen päivään. Oikein valitulla tuoksulla voit luoda esimerkiksi harmonisemman tunnelman kotiin, virkeyttä aikaisiin aamuihin ja miellyttävämmän ilmapiirin toimistoon. Kuvittele raikkaiden sitrusten sävyttämä virkistyshetki työpäivän lomassa, rosmariinin voimakkaan tuoksun tarjoama puhti pitkällä yksitoikkoisella ajomatkalla tai makeat vaniljan ja setrin vivahteet illalla tuomassa rauhaa.. Hajuaistimme ja luonnollisten eteeristen öljyjen avuin voimme tehdä tavanomaisista päivistä nautinnollisempia.

Eteeristen öljyjen ero synteettisiin tuoksuihin on se, että eteeriset öljyt ovat peräisin kasveista - jos pullossa siis lukee esimerkiksi greippi (Citrus paradisi) on sen sisältö valmistettu greippihedelmien kuorista saatavista haihtuvista yhdisteistä. Ruusuöljy taas tulee ruusun herkistä kukista, laventelin saamme kukkivasta yrtistä, himalajasetriöljyn puun vankasta rungosta..

Aidot eteeriset öljyt tuovat luoksemme aina kasvien meille antamat lahjat, niiden ihanat, hoitavat, vaikuttavat aineet. Samoja hyötyjä ei saada synteettisesti valmistetuista tuoksuista. Eteerinen öljy on kuin kasvin sielun meille lähettämä viesti, sen sanoma pullotetussa muodossa.

Sitruunan eteerinen öljy raikastaa huoneilman

Miksi eteerisiä öljyjä kannattaa käyttää huonetuoksuina?

Erilaisten kasvien eteerisillä öljyilllä on erilaisia terapeuttisia vaikutuksia. Niiden kautta voimme hakea tukea esimerkiksi stressiin, ahdistuneisuuteen, väsymykseen tai ylikierroksilla käyvälle mielelle.

Miten eteerisiä öljyjä käytetään huonetuoksuina?

Eteerisiä öljyjä voi käyttää huoneilman tuoksuttamiseen esimerkiksi diffuuserin avulla. Diffuuseri on höyrytin, jonne lisätään vettä ja eteeristä öljyä tai öljysekoitusta. Tuoksu leviää vesihöyryn mukana huoneeseen tarjoten esimerkisi tukea rentoutumiselle tai tukkoiselle nenälle. Diffuusereita on paljon erilaisilla ominaisuuksilla varustettuina, eri näköisiä ja eri hintaisia.

Helpoimmillaan eteeristä öljyä voi tipauttaa tipan vaikkapa nenäliinalle, jonka asettaa illalla tyynyn viereen. En suosittele eteerisen öljyn tiputtamista tyynylle tai lakanalle, jotta tuoksun läheisyydestä pääsee helposti halutessaan myös pois vaihtamatta lakanoita.

Miten paljon, miten usein?

Soveltuva määrä eteeristä öljyä huonetuoksuksi per käyttökerta riippuu huoneen koosta ja siitä, ketä siellä oleskelee. Mikäli perheessäsi on lapsia, lemmikkejä tai herkkiä henkilöitä, aloita eteeristen öljyjen käyttö vaikka vain yhdellä tipalla kerrallaan. Nosta määrää tarpeen mukaan.

Yksi tippa voi tuntua hupsun pieneltä määrältä, miksi haluankin muistuttaa, että eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita, kuin tiivisteen tapaan käytettäviä ihania tuotteita. Eteeristä öljyä ei voikaan voimakkuutensa puolesta verrata moniin muihin kasviperäisiin valmisteisiin, kuten tinktuuroihin tai muihin yrttiuutoksiin.

Olet myös ehkä huomannut, että hajuaistimme mukautuu hyvin nopeasti ympäristömme tuoksuihin? Esimerkiksi parfyymin käyttäjä ei aina huomaa tuoksuvansa hyvin voimakkaasti, mutta kanssaeläjät pistävät sen kyllä merkille. Eteeriset öljyt toimivat samalla tavalla - nenämme tottuu niihin, eikä käyttämämme tuoksu enää hetken päästä tunnu nenässämme samalta tai yhtä voimakkaalta. Tauot tuoksujen käytön välissä ovat hyvästä.

Jatkuvaa eteerisille öljyille altistumista ei suositella ihmisille eikä eläimille. Käyttämällä eteerisiä öljyjä ohjeiden mukaan saat nauttia niiden ihanista hyödyistä ja vältyt mahdollisilta haittavaikutuksilta, joita näiden voimakkaiden luonnontuotteiden liiallinen käyttö saattaisi aiheuttaa. Fiksulla annostelulla kunnioitamme myös luontoa, kun emme ylikäytä sen ihania antimia.

Yleisohje:

1 tippa eteeristä öljyä tai niistä tehtyä tuoksusekoitusta per 10 neliötä huonetilaa.

Nosta annostusta tippa kerrallaan tarvittaessa ja tunnustele, milloin tuoksun taso on sinulle sopiva. Tarvittava eteerisen öljyn määrä riippuu myös diffuuserin koosta. Jos eteeristä öljyä on liian vähän diffuuserin kokoon nähden, tuoksu ei tunnu miellyttävälle vaan saattaa ohentua.

Parhaat vaikutukset eteeristen öljyjen tuoksuista saadaan usein jo lyhyellä käyttöajalla. Pidä siis diffuuseria päällä esimerkiksi 15-60 minuuttia kerrallaan ja anna sitten hajuaistillesi lepotauko.

Huomioi, että kaikki eteeriset öljyt eivät sovellu käyttöön esimerkiksi lapsiperheissä. Ole huomaavainen myös lemmikkiesi herkkää hajuaistia kohtaan.

 

Takaisin blogiin