Eteeriset öljyt huonetuoksuina

Eteeriset öljyt huonetuoksuina

Eteeristen öljyjen käyttäminen huonetuoksuina on ihana tapa elävöittää arkea ja tuoda hyvinvointia jokaiseen päivään. Oikein valitulla tuoksulla voit luoda esimerkiksi harmonisemman tunnelman kotiin, virkeyttä aikaisiin aamuihin ja miellyttävämmän ilmapiirin toimistoon. Kuvittele raikkaiden sitrusten sävyttämä virkistyshetki työpäivän lomassa, rosmariinin voimakkaan tuoksun tarjoama puhti pitkällä yksitoikkoisella ajomatkalla tai makeat vaniljan ja setrin vivahteet illalla tuomassa rauhaa.. Hajuaistimme ja luonnollisten eteeristen öljyjen avuin voimme tehdä tavanomaisista päivistä nautinnollisempia.

Eteeristen öljyjen ero synteettisiin tuoksuihin on se, että eteeriset öljyt ovat peräisin kasveista - jos pullossa siis lukee esimerkiksi greippi (Citrus paradisi) on sen sisältö valmistettu greippihedelmien kuorista saatavista haihtuvista yhdisteistä. Ruusuöljy taas tulee ruusun herkistä kukista, laventelin saamme kukkivasta yrtistä, himalajaseetriöljyn puun vankasta rungosta..

Aidot eteeriset öljyt tuovat luoksemme aina kasvien meille antamat lahjat, niiden ihanat, hoitavat, vaikuttavat aineet. Samoja hyötyjä ei saada synteettisesti valmistetuista tuoksuista. Eteerinen öljy on kuin kasvin sielun meille lähettämä viesti, sen sanoma pullotetussa muodossa.

Sitruunan eteerinen öljy raikastaa huoneilman

Miksi eteerisiä öljyjä kannattaa käyttää huonetuoksuina?

Erilaisten kasvien eteerisillä öljyilllä on erilaisia terapeuttisia vaikutuksia. Niiden kautta voimme hakea tukea esimerkiksi stressiin, ahdistuneisuuteen, väsymykseen tai ylikierroksilla käyvälle mielelle.

Miten eteerisiä öljyjä käytetään huonetuoksuina?

Eteerisiä öljyjä voi käyttää huoneilman tuoksuttamiseen esimerkiksi diffuuserin avulla. Diffuuseri on höyrytin, jonne lisätään vettä ja eteeristä öljyä tai öljysekoitusta. Tuoksu leviää vesihöyryn mukana huoneeseen tarjoten esimerkisi tukea rentoutumiselle tai tukkoiselle nenälle. Diffuusereita on paljon erilaisilla ominaisuuksilla varustettuina, eri näköisiä ja eri hintaisia. 

Eteeristen öljyjen monipuolisista vaikutuksista voi nauttia myös esimerkiksi työmatkoilla autoon suunnitellun kätevän tuoksuttimen avulla. Pieniin tiloihin ja paikallisempaan tuoksutukseen esimerkiksi toimistossa voi käyttää tuoksukiveä.

Helpoimmillaan eteeristä öljyä voi tipauttaa tipan vaikkapa nenäliinalle, jonka asettaa illalla tyynyn viereen. En suosittele eteerisen öljyn tiputtamista tyynylle tai lakanalle, jotta tuoksun läheisyydestä pääsee helposti halutessaan myös pois vaihtamatta lakanoita.

Miten paljon, miten usein?

Soveltuva määrä eteeristä öljyä huonetuoksuksi per käyttökerta riippuu huoneen koosta ja siitä, ketä siellä oleskelee. Mikäli perheessäsi on lapsia, lemmikkejä tai herkkiä henkilöitä, aloita eteeristen öljyjen käyttö vaikka vain yhdellä tipalla kerrallaan. Nosta määrää tarpeen mukaan.

Yksi tippa voi tuntua hupsun pieneltä määrältä, miksi haluankin muistuttaa, että eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita, kuin tiivisteen tapaan käytettäviä ihania tuotteita. Eteeristä öljyä ei voikaan voimakkuutensa puolesta verrata moniin muihin kasviperäisiin valmisteisiin, kuten tinktuuroihin tai muihin yrttiuutoksiin.

Olet myös ehkä huomannut, että hajuaistimme mukautuu hyvin nopeasti ympäristömme tuoksuihin? Esimerkiksi parfyymin käyttäjä ei aina huomaa tuoksuvansa hyvin voimakkaasti, mutta kanssaeläjät pistävät sen kyllä merkille. Eteeriset öljyt toimivat samalla tavalla - nenämme tottuu niihin, eikä käyttämämme tuoksu enää hetken päästä tunnu nenässämme samalta tai yhtä voimakkaalta. Tauot tuoksujen käytön välissä ovat hyvästä.

Jatkuvaa eteerisille öljyille altistumista ei suositella ihmisille eikä eläimille. Käyttämällä eteerisiä öljyjä ohjeiden mukaan saat nauttia niiden ihanista hyödyistä ja vältyt mahdollisilta haittavaikutuksilta, joita näiden voimakkaiden luonnontuotteiden liiallinen käyttö saattaisi aiheuttaa. Fiksulla annostelulla kunnioitamme myös luontoa, kun emme ylikäytä sen ihania antimia.

Yleisohje:

1 tippa eteeristä öljyä tai niistä tehtyä tuoksusekoitusta per 10 neliötä huonetilaa.

Nosta annostusta tippa kerrallaan tarvittaessa ja tunnustele, milloin tuoksun taso on sinulle sopiva. Tarvittava eteerisen öljyn määrä riippuu myös diffuuserin koosta. Jos eteeristä öljyä on liian vähän diffuuserin kokoon nähden, tuoksu ei tunnu miellyttävälle vaan saattaa ohentua.

Parhaat vaikutukset eteeristen öljyjen tuoksuista saadaan usein jo lyhyellä käyttöajalla. Pidä siis diffuuseria päällä esimerkiksi 15-60 minuuttia kerrallaan ja anna sitten hajuaistillesi lepotauko.

Miten oppia lisää?

Jos aromaterapia on sinua kiinnostava aihe, suosittelen erittäin lämpimästi osallistumista Modernin aromaterapian viikonloppukurssille. Siellä opit kaiken tärkeimmän eteeristen öljyjen, kasviöljyjen ja hydrolaattien ihanista käyttötavoista turvallisuus edellä. Tulevat kurssit löydät valikon kautta.

Lue seuraavaksi:

Aromaterapiasta lyhyesti

Aromaterapia - miten aloittaa?

Eteeristen öljyjen laatu ja aitous

Eteeriset öljyt iholla käyttäen

Eteeriset öljyt kylvyissä

Eteeriset öljyt & fototoksisuus

Tee itse: Pyykkietikka

Hydrolaatit eli kasvivedet

Aromaterapia & lemmikit

Tutkittua tietoa aromaterapiasta

 

Takaisin blogiin

Huomioithan ystävällisesti

Ihanaa, että olet löytänyt Rohtomielen blogin pariin. Toivottavasti teksteistä on sinulle paljon iloa!

Rohtomieli-sivuston blogitekstien tarjoama info on tarkoitettu hyvinvoinnin tukemiseksi perusterveille aikuisille. Blogitekstien tarjoamassa mittakaavassa on mahdotonta huomioida kaikkia yksityiskohtia, joita aromaterapian yksilöllinen soveltaminen eri ihmisille vaatii. Suhtaudu teksteihin yleisohjeina ja mieti lisäksi aina yksilökohtaisesti käyttämiesi eteeristen öljyjen ja muiden tuotteiden soveltuvuutta. Kaikki eteeriset öljyt tai muut verkkokaupan tuotteet eivät sovellu esimerkiksi lasten tai raskaana olevien käyttöön tai erilaisia sairauksia omaaville henkilöille.

Kysy tarvittaessa apua sinulle ja perheellesi sopivien tuotteiden valintaan, autan mielelläni. Kokonaisvaltaisempaa hyvinvointikartoitusta ja -ohjeita varten voit myös varata ajan Löydä Mielirohtosi -konsultaatioon.

Aromaterapia on ihastuttava hyvinvoinnin tukemisen keino, mutta ei lääketiedettä korvaava hoitomuoto. Hakeuduthan aina tarvittaessa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Sivustolla tarjottava tieto ei ole tarkoitettu korvaamaan terveydenhuollon palveluita.

Löydä Mielirohtosi