Eteeriset öljyt iholla käyttäen

Eteeriset öljyt iholla käyttäen

Raikas lime, virkistävä rosmariini, romanttinen ruusu ja rentouttava mandariini.. Eteeriset öljyt ovat ihana lisä esimerkiksi itse tehtyyn luonnonkosmetiikkaan tai parfyymeihin. Vaikka eteeriset öljyt ovat kasviperäisiä ja niitä voi käyttää hyvin luovasti, liittyy niiden kanssa työskentelyyn aina myös omat turvallisuusohjeensa.

Tästä blogitekstistä löydät yleisohjeita liittyen eteeristen öljyjen käyttöön kun niitä halutaan levittää iholle.

Huomioithan, että ohjeet on tarkoitettu perusterveille henkilöille. Soveltuvien eteeristen öljyjen valinta tulee aina suorittaa yksilöllisesti käyttäjän tarpeet, mieltymykset ja kontraindikaatiot huomioiden.

veriappelsiinin eteerinen öljy tuo ihotuotteisiin ihanan tuoksun

laventelin eteerinen öljy on hyvin ihoystävällistä

Miten eteerinen öljy laimennetaan?

Kasvien meille tarjoamien vaikuttavien ainesosien ansiosta voimme saada niistä niin hyötyjä kuin haittojakin. Haitat vältämme käyttämällä eteerisiä öljyjä oikein. Laimenna siis aina eteeriset öljyt hyvin, jos haluat levittää niitä iholle.

Eteerisiä öljyjä voi laimentaa esimerkiksi kylmäpuristettuun kasviöljyyn tai luonnonkosmetiikkavoiteisiin. Kylmäpuristettuja kasviöljyjä kutsutaan aromaterapiassa myös pohjaöljyiksi. Yleisimmin käytettyjä ovat jojobaöljy (Simmondsia chinensis) ja makea manteliöljy (Prunus amygdalus). Jojobaöljyä käytetään usein varsinkin roll on -parfyymien pohjaöljynä, koska se ei tuoksu juuri miltään ja sillä on hyvä säilyvyys. Makea manteliöljy on oma suosikkini pohjaksi kuivan ihon hoitoon tekemiini öljysekoituksiin.

Laimenna aina myös tunnetut ihoystävälliset eteeriset öljyt, kuten laventeli (Lavandula angustifolia) ja teepuu (Melaleuca alternifolia). Näin vältyt niille herkistymiseltä. Jos herkistyt jollekin eteeriselle öljylle, et voi enää käyttää sitä ilman ikäviä reaktioita. Samalla voit herkistyä myös muille samankaltaisille öljyille. Yleisin syy herkistymiselle on se, ettei eteeristä öljyä ole laimennettu lainkaan tai tarpeeksi hyvin.

ruusun eteerinen öljy tulee annostella miedosti ihotuotteisiin

Muuta huomioitavaa:

Jotkin eteeriset öljyt kaipaavat erityishuomioitasi siksi, ettei niitä tule käyttää iholla, jos oleskelee auringonvalossa tai käy solariumissa. Tällaisia fototoksisiksi kutsuttuja eteerisiä öljyjä ovat muunmuassa monet sitrushedelmien kuorista puristetut eteeriset öljyt. Lue lisätietoa fototoksisista eteerisistä öljyistä omasta postauksestaan.

Jokainen eteerinen öljy on yksilöllinen kokonaisuus, jonka koostumus riippuu sen alkuperäkasvista. Joidenkin kasvien eteeriset öljyt vaativat voimakkaamman laimennoksen.

  • Herkästi ihoa ärsyttäviä eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi sitruunaruoho (Cymbopogon flexuosus), litsea cubeba ja ylang ylang (Cananga odorata). Jos haluat käyttää näitä eteerisiä öljyjä ihotuotteissa, lisää esimerkiksi vain 1 tippa eteeristä öljyä per 20-30 ml pohjaöljyä.

  • Muunmuassa neilikan (Syzugium aromaticum), oreganon (Origanum vulgare) ja kanelin (Cinnamomum zeylanicum) eteeriset öljyt ovat niin voimakkaita ihoärsyttäjiä, että niitä en suosittelisi käytettäväksi ihotuotteissa lainkaan, ainakaan ilman ammattilaisen ohjausta.

  • On tärkeää huomioida, että eteerinen öljy ei sekoitu veteen tai vesipohjaisiin aineisiin ilman emulgaattoria. Lisätietoa emulgaattoreista löydät kylpy-postauksesta.

  • Huomaathan myös, että ei ole väliä minkä merkkisiä eteerisiä öljyjä käytät, sillä niiden koostumus määrittyy alkuperäkasvin ja tuotantoprosessin, ei pullon etiketissä lukevan merkin mukaan. Laimenna siis kaikki käyttämäsi eteeriset öljyt tuotemerkistä riippumatta, niin pääset nauttimaan niiden ihanista hyödyistä turvallisesti.

Turvallisia eteerisiä öljyjä ihotuotteisiin

Tässä listauksessa on 10 esimerkkiä eteerisistä öljyistä, joiden käyttöön ei liity monimutkaisia turvallisuusohjeita.

Voit käyttää näitä ihotuotteissa laimentamalla 1-2 tippaa eteeristä öljyä 10 ml pohjaöljyyn.

Huom! Tarkista aina käyttämäsi eteerisen öljyn alkuperäkasvin tieteellinen nimi.

1. Laventeli (Lavandula angustifolia)

2. Makea appelsiini (Citrus sinensis) 

3. Palsamipelargoni (Pelargonium graveolens)

4. Himalajansetri (Cedrus deodara)

5. Mänty (Pinus sylvestris)

6. Neroli (Citrus aurantium)

7. Mandariini (Citrus reticulata)

8. Vetiver (Vetiveria zizanoides)

9. Mustapippuri (Piper nigrum)

10. Petitgrain (Citrus aurantium amara)

 

Takaisin blogiin