Eteeriset öljyt iholla käyttäen

Eteeriset öljyt iholla käyttäen

Raikas lime, virkistävä rosmariini, romanttinen ruusu ja rentouttava mandariini.. Eteeriset öljyt ovat ihana lisä esimerkiksi itse tehtyyn luonnonkosmetiikkaan tai parfyymeihin. Vaikka eteeriset öljyt ovat kasviperäisiä ja niitä voi käyttää hyvin luovasti, liittyy niiden kanssa työskentelyyn aina myös omat turvallisuusohjeensa.

Tästä blogitekstistä löydät yleisohjeita liittyen eteeristen öljyjen käyttöön kun niitä halutaan levittää iholle.

Huomioithan, että ohjeet on tarkoitettu perusterveille henkilöille. Soveltuvien eteeristen öljyjen valinta tulee aina suorittaa yksilöllisesti käyttäjän tarpeet, mieltymykset ja kontraindikaatiot huomioiden.

veriappelsiinin eteerinen öljy tuo ihotuotteisiin ihanan tuoksun

Laimenna eteeriset öljyt aina hyvin ennen iholle levittämistä

Eteerisillä öljyillä on monipuolisia hoitavia ominaisuuksia, niiden avulla voi helliä niin kehoa kuin mieltäkin. Laventeliöljy on yksi perinteisimmistä ihonhoitotuotteissa käytetyistä eteerisistä öljyistä. Ikääntyvän ihon -tuotelinjat sisältävät usein ruusua ja appelsiininkukkaa ja moni tuntee myös apteekeissakin myytävät, rintakehälle levitettävät piparmintun- ja eukalyptuksen tuoksuiset balsamit, joiden viileä tuntuma helpottaa tukkoista oloa ja niskahartiaseudun kireyttä. Omien parfyymien, chakraöljyjen tai rituaaliöljyjen valmistamisessa vain mielikuvitus on rajana.

Eteerinen öljy on aina hyvin voimakasta, kuin vahvaa kasvitiivistettä. Kasvien meille tarjoamien vaikuttavien ainesosien ansiosta voimme saada niistä niin hyötyjä kuin haittojakin. Haitat vältämme käyttämällä eteerisiä öljyjä oikein. Laimenna siis aina eteeriset öljyt hyvin, jos haluat levittää niitä iholle.

laventelin eteerinen öljy on hyvin ihoystävällistä

Miten eteerinen öljy laimennetaan?

Yleisohje: 1-2 tippaa eteeristä öljyä per 10 ml pohjaöljyä.

Eteerisiä öljyjä voi laimentaa esimerkiksi kylmäpuristettuun kasviöljyyn tai luonnonkosmetiikkavoiteisiin. Kylmäpuristettuja kasviöljyjä kutsutaan aromaterapiassa myös pohjaöljyiksi. Yleisimmin käytettyjä ovat jojobaöljy (Simmondsia chinensis) ja makea manteliöljy (Prunus amygdalus). Jojobaöljyä käytetään usein varsinkin roll on -parfyymien pohjaöljynä, koska se ei tuoksu juuri miltään ja sillä on hyvä säilyvyys. Makea manteliöljy on oma suosikkini pohjaksi kuivan ihon hoitoon tekemiini öljysekoituksiin.

Laimenna aina myös tunnetut ihoystävälliset eteeriset öljyt, kuten laventeli (Lavandula angustifolia) ja teepuu (Melaleuca alternifolia). Näin vältyt niille herkistymiseltä. Jos herkistyt jollekin eteeriselle öljylle, et voi enää käyttää sitä ilman ikäviä reaktioita. Samalla voit herkistyä myös muille samankaltaisille öljyille. Yleisin syy herkistymiselle on se, ettei eteeristä öljyä ole laimennettu lainkaan tai tarpeeksi hyvin.

ruusun eteerinen öljy tulee annostella miedosti ihotuotteisiin

Eteeriset öljyt & lapset

Yleisohje: 1 tippa eteeristä öljyä per 10-20 ml pohjaöljyä.

 • Mitä pienempi lapsi, sen enemmän kannattaa käyttää pohjaöljyä yhtäkin tippaa kohden. Huomioi, että monet eteeriset öljyt eivät sovellu lainkaan käytettäväksi lasten kanssa.

 • Lasten ihotuotteisiin ei ole tarpeen lisätä eteerisiä öljyjä ilman erityistä käyttösyytä. Esimerkiksi kuivaa ihoa voi hyvin hoitaa vaikkapa pelkällä manteliöljyllä ja hydrolaateilla. Lempeitä ja hellävaraisia eteerisiä öljyjä, jotka sopivat useimmille, ovat esimerkiksi mandariini (Citrus reticulata) ja laventeli (Lavandula angustifolia).

 • Alle 4 vuotiaiden iholle ei tule koskaan levittää voimakkaasti hengitysteihin vaikuttavia eteerisiä öljyjä, kuten piparminttua (Mentha piperita) tai Eukalyptusta (Eukalyptus globulus) edes voimakkaasti laimennettuna. Välttäisin näiden eteeristen öljyjen käyttöä myös huonetuoksuina pikkulasten perheissä.

 • Älä käytä eteerisiä öljyjä vauvojen kanssa ilman aromaterapian ammattilaisen ohjeistusta. Vauvojen iho, hengitystiet ja vastustuskyky kaipaavat aikaa kehittyä omassa tahdissaan.
ylang ylangin eteerinen öljy saattaa herkistää ihon, joten se tulee laimentaa erityisen hyvin

  Muuta huomioitavaa:

  Jotkin eteeriset öljyt kaipaavat erityishuomioitasi siksi, ettei niitä tule käyttää iholla, jos oleskelee auringonvalossa tai käy solariumissa. Tällaisia fototoksisiksi kutsuttuja eteerisiä öljyjä ovat muunmuassa monet sitrushedelmien kuorista puristetut eteeriset öljyt. Lue lisätietoa fototoksisista eteerisistä öljyistä omasta postauksestaan.

  Jokainen eteerinen öljy on yksilöllinen kokonaisuus, jonka koostumus riippuu sen alkuperäkasvista. Joidenkin kasvien eteeriset öljyt vaativat voimakkaamman laimennoksen.

  • Herkästi ihoa ärsyttäviä eteerisiä öljyjä ovat esimerkiksi sitruunaruoho (Cymbopogon flexuosus), litsea cubeba ja ylang ylang (Cananga odorata). Jos haluat käyttää näitä eteerisiä öljyjä ihotuotteissa, lisää esimerkiksi vain 1 tippa eteeristä öljyä per 15 ml pohjaöljyä.

  • Muunmuassa neilikan (Syzugium aromaticum), oreganon (Origanum vulgare) ja kanelin (Cinnamomum zeylanicum) eteeriset öljyt ovat niin voimakkaita ihoärsyttäjiä, että niitä en suosittelisi käytettäväksi ihotuotteissa lainkaan, ainakaan ilman ammattilaisen ohjausta.

  • On tärkeää huomioida, että eteerinen öljy ei sekoitu veteen tai vesipohjaisiin aineisiin ilman emulgaattoria. Lisätietoa emulgaattoreista löydät kylpy-postauksesta.

  • Huomaathan myös, että ei ole väliä minkä merkkisiä eteerisiä öljyjä käytät, sillä niiden koostumus määrittyy alkuperäkasvin ja tuotantoprosessin, ei pullon etiketissä lukevan merkin mukaan. Laimenna siis kaikki käyttämäsi eteeriset öljyt tuotemerkistä riippumatta, niin pääset nauttimaan niiden ihanista hyödyistä turvallisesti.

  Miten oppia lisää?

  Jos aromaterapia on sinua kiinnostava aihe, suosittelen erittäin lämpimästi osallistumista Modernin aromaterapian viikonloppukurssille. Siellä opit kaiken tärkeimmän eteeristen öljyjen, kasviöljyjen ja hydrolaattien ihanista käyttötavoista turvallisuus edellä. Tulevat kurssit löydät valikon kautta.

  Lue seuraavaksi:

  Turvallisuusasiaa Aromawebissa (englanninkielinen sivusto)

  Turvallisuusasiaa Tisserand Institutessa (englanninkielinen sivusto)

  Aromaterapiasta lyhyesti

  Aromaterapia - miten aloittaa?

  Eteeristen öljyjen laatu ja aitous

  Eteeriset öljyt huonetuoksuina

  Eteeriset öljyt kylvyissä

  Eteeriset öljyt & fototoksisuus

  Tee itse: Pyykkietikka

  Hydrolaatit eli kasvivedet

  Aromaterapia & lemmikit

  Tutkittua tietoa aromaterapiasta

   

  Takaisin blogiin

  Huomioithan ystävällisesti

  Ihanaa, että olet löytänyt Rohtomielen blogin pariin. Toivottavasti teksteistä on sinulle paljon iloa!

  Rohtomieli-sivuston blogitekstien tarjoama info on tarkoitettu hyvinvoinnin tukemiseksi perusterveille aikuisille. Blogitekstien tarjoamassa mittakaavassa on mahdotonta huomioida kaikkia yksityiskohtia, joita aromaterapian yksilöllinen soveltaminen eri ihmisille vaatii. Suhtaudu teksteihin yleisohjeina ja mieti lisäksi aina yksilökohtaisesti käyttämiesi eteeristen öljyjen ja muiden tuotteiden soveltuvuutta. Kaikki eteeriset öljyt tai muut verkkokaupan tuotteet eivät sovellu esimerkiksi lasten tai raskaana olevien käyttöön tai erilaisia sairauksia omaaville henkilöille.

  Kysy tarvittaessa apua sinulle ja perheellesi sopivien tuotteiden valintaan, autan mielelläni. Kokonaisvaltaisempaa hyvinvointikartoitusta ja -ohjeita varten voit myös varata ajan Löydä Mielirohtosi -konsultaatioon.

  Aromaterapia on ihastuttava hyvinvoinnin tukemisen keino, mutta ei lääketiedettä korvaava hoitomuoto. Hakeuduthan aina tarvittaessa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Sivustolla tarjottava tieto ei ole tarkoitettu korvaamaan terveydenhuollon palveluita.

  Löydä Mielirohtosi