Miksi eteerisiä öljyjä ei saa lisätä sellaisenaan kylpyveteen?
Eteerinen öljy ei sekoitu veteen sellaisenaan, koska öljy ja vesi eivät kemian lainalaisuuksien mukaan koskaan sekoitu yhteen. Ilman emulgaattoria eteeriset öljyt kelluvat veden pinnalla ja päätyvät näin raakana kosketuksiin ihosi kanssa, mitä ei suositella.
On myös hyvin tärkeää, että käyttämäsi eteeriset öljyt ovat tuoreita. Eteeristen öljyjen pahin “vihollinen” on happi, ja esimerkiksi sitrushedelmien kuorista saatavat eteeriset öljyt hapettuvat avaaminen jälkeen yleensä noin 6-12 kk kuluessa. Hapettuneet eteeriset öljyt voivat aiheuttaa kivuliaan ihoreaktion. Kylvyn lämpö saattaa edistää ihoärsytyksen syntymistä.
Huomioithan, että esimerkiksi suola, etikka, hunaja, sokeri, sooda, maito tai kerma eivät ole toimivia emulgaattoreita. Ne ovat mukavia ainesosia itsetehtyihin tuotteisiin, mutta eteerinen öljy tarvitsee lisäksi aina emulgaattorin sekoittuaakseen veteen.
Valitse eteeriset öljyt käyttötarkoituksen mukaan:
Huom! Sinun on tunnettava käyttämiesi eteeristen öljyjen turvallisuus- ja laimennosohjeet valmistaaksesi sopiva sekoituksen kylvyssä käytettäväksi.
Esimerkiksi iho-postauksesta löydät listan kymmenestä turvallisesta eteerisestä öljystä, joista käyttö on helppo aloittaa.
-
Stressaako? Makean appelsiinin (Citrus sinensis) eteerinen öljy on yksi kaikkein suosituimpia rentoutumistovereita. Sen kanssa samaan ammeeseen sopii esimerkiksi palsamipelargoni (Pelargonium graveolens), jos tavoitellaan erityisen harmonista tunnelmaa. Aika ihana yhdistelmä kylpyveteen esimerkiksi rankan työpäivän jälkeen. Palsamipelargonin eteeristä öljyä käyttäessä on aina hyvä muistaa, että sen tuoksu on todella voimakas ja se voi herkästi peittää muut tuoksut alleen. Niinpä vain 1-2 tippaa sitä ja 3-5 tippaa makeaa appelsiinia on erittäin toimiva suhde.
-
Kaipaatko sittenkin voimistavaa kylpyä? 1-2 tippaa rosmariinia (Rosmarinus officinalis) kera raikkaan veriappelsiinin (Citrus sinensis) on mainio yhdistelmä esimerkiksi syksyn pimeisiin iltoihin ja oloa flunssakaudella vahvistamaan.
- Suuri osa eteerisistä öljyistä sopii kylpyjen sulostuttajiksi. Kaikkein voimakkaimmat ja herkistävimmät eteeriset öljyt tulee kuitenkin jättää pois, esimerkiksi sellaiset kuten oregano (Origanum vulgare), kaneli (Cinnamomum zeylanicum), neilikka (Syzugium aromaticum) ja sitruunaruoho (Cymbopogon flexuosus). Huomioi myös aina öljykohtaiset laimennosohjeet.
- Piparmintun (Mentha piperita) eteerinen öljy tuntuu iholla hyvin kylmältä, joten sitä ei yleensä suositella kylvyissä käytettäväksi.
Kaksi tapaa lisätä eteeriset öljyt kylpyveteen:
- Emulgoi nestemäiseen pesuaineeseen
Jos haluat valmistaa ihanan aromaterapeuttisen kylvyn, sekoita eteeriset öljyt ensin luonnonkosmetiikkalaatuiseen nestesaippuaan, suihkugeeliin tai shampooseen. Nämä nestemäiset pesuaineet toimivat emulgaattorina, joten niiden kanssa eteeriset öljyt pääsevät sekoittumaan kylpyveteen. Sekoita esimerkiksi 5-7 tippaa eteerisiä öljyjä 1 ruokalusikalliseen nestemäistä pesuainetta. Lisää sitten tämä sekoitus kylpyveteen ja sekoita hyvin.
- Tee kylpyöljy
Mikäli haluat erityisesti kuivaa ihoa hoitavan kylvyn, sekoita valitsemasi eteeriset öljyt esimerkiksi ruokalusikalliseen jojobaöljyä (Simmondsia chinensis), jonka lisäät kylpyveteen. Öljysekoitus kelluu veden pinnalla, mutta koska eteeriset öljyt on ensin laimennettu kasviöljyllä, ei tästä aiheudu haittaa. Kylpyöljyä käyttäen saat ihanasti ihosi kosteutettua. Peseydy ennen kylpyyn menoa ja noustessasi kylvystä taputtele iho hellästi kuivaksi pyyhkeellä, niin hoitava kasviöljy ei pyyhkiydy pois.
Huomioi turvallisuus kylvyssä ja kylvyn jälkeen - öljy on liukasta. Kylpyöljy on toimivaa myös jalkakylvyissä, ja hoitaa mukavasti kuivia kantapäitäkin.