Eteeriset öljyt kylvyissä

Eteeriset öljyt kylvyissä

Kylvyt - oli kyseessä sitten kylpyammeen kokovartalosyleily tai jalkojen upottaminen höyryävän lämpimään vesivatiin - ovat entistä ihanampia, kun ne rikastaa eteeristen öljyjen avulla. Ajatuksena vaatimattoman tuntuinen jalkakylpy on toteutuessaan ihanaa arjen luksusta esimerkiksi ulkoilun tai kiireisen työpäivän jälkeen, kannattaa kokeilla! Eteerinen öljy tuo kylpyyn herkullisen tuoksun ja aromaterapeuttiset vaikutuksensa.

Turvallisuuden kannalta tärkeintä aromaterapeuttista kylpyä tehdessä on käyttää tuoreita eteerisiä öljyjä ja huomioida, että eteerinen öljy ei sekoitu veteen sellaisenaan.

Lue tästä artikkelista vinkit aromaterapeuttisen kylvyn valmistamisen.

Valitse eteeriset öljyt käyttötarkoituksen mukaan:

 • Stressaako? Makean appelsiinin (Citrus sinensis) eteerinen öljy on yksi kaikkein suosituimpia rentoutumistovereita. Sen kanssa samaan ammeeseen sopii esimerkiksi tuoksupelargoni (Pelargonium graveolens), jos tavoitellaan erityisen harmonista tunnelmaa. Aika ihana yhdistelmä kylpyveteen esimerkiksi rankan työpäivän jälkeen. Tuoksupelargonin eteeristä öljyä käyttäessä on aina hyvä muistaa, että sen tuoksu on todella voimakas ja se voi herkästi peittää muut tuoksut alleen. Niinpä vain 1-2 tippaa sitä ja 3-5 tippaa makeaa appelsiinia on erittäin toimiva suhde.

 • Kaipaatko sittenkin voimistavaa kylpyä? 1-2 tippaa rosmariinia (Rosmarinus officinalis) kera raikkaan veriappelsiinin (Citrus sinensis) on mainio yhdistelmä esimerkiksi syksyn pimeisiin iltoihin ja oloa flunssakaudella vahvistamaan.

 • Suuri osa eteerisistä öljyistä sopii kylpyjen sulostuttajiksi. Kaikkein voimakkaimmat ja herkistävimmät eteeriset öljyt kannattaa kuitenkin jättää pois, esimerkiksi sellaiset kuten oregano (Origanum vulgare), kaneli (Cinnamomum zeylanicum), neilikka (Syzugium aromaticum) ja sitruunaruoho (Cymbopogon flexuosus).

 • Piparmintun (Mentha piperita) eteerinen öljy tuntuu iholla hyvin kylmältä, joten sitä ei yleensä suositella kylvyissä käytettäväksi.

  Kaksi tapaa lisätä eteeriset öljyt kylpyveteen:

  • Emulgoi nestemäiseen pesuaineeseen

  Jos haluat valmistaa ihanan aromaterapeuttisen kylvyn, sekoita eteeriset öljyt ensin luonnonkosmetiikkalaatuiseen nestesaippuaan, suihkugeeliin tai shampooseen. Nämä nestemäiset pesuaineet toimivat emulgaattorina, joten niiden kanssa eteeriset öljyt pääsevät sekoittumaan kylpyveteen. Sekoita esimerkiksi 5-7 tippaa eteerisiä öljyjä 1 ruokalusikalliseen nestemäistä pesuainetta. Lisää sitten tämä sekoitus kylpyveteen ja sekoita hyvin.

  • Tee kylpyöljy

  Mikäli haluat erityisesti kuivaa ihoa hoitavan kylvyn, sekoita valitsemasi eteeriset öljyt esimerkiksi ruokalusikalliseen jojobaöljyä (Simmondsia chinensis), jonka lisäät kylpyveteen. Öljysekoitus kelluu veden pinnalla, mutta koska eteeriset öljyt on ensin laimennettu kasviöljyllä, ei tästä aiheudu haittaa. Kylpyöljyä käyttäen saat ihanasti ihosi kosteutettua. Peseydy ennen kylpyyn menoa ja noustessasi kylvystä taputtele iho hellästi kuivaksi pyyhkeellä, niin hoitava kasviöljy ei pyyhkiydy pois.

  Huomioi turvallisuus kylvyssä ja kylvyn jälkeen - öljy on liukasta. Kylpyöljy on toimivaa myös jalkakylvyissä, ja hoitaa mukavasti kuivia kantapäitäkin.

  Miksi eteerisiä öljyjä ei saa lisätä sellaisenaan kylpyveteen?

  Eteerinen öljy ei sekoitu veteen sellaisenaan, koska öljy ja vesi eivät kemian lainalaisuuksien mukaan koskaan sekoitu yhteen. Ilman emulgaattoria eteeriset öljyt kelluvat veden pinnalla ja päätyvät näin raakana kosketuksiin ihosi kanssa, mitä ei suositella.

  On myös hyvin tärkeää, että käyttämäsi eteeriset öljyt ovat tuoreita. Eteeristen öljyjen pahin “vihollinen” on happi, ja esimerkiksi sitrushedelmien kuorista saatavat eteeriset öljyt hapettuvat avaaminen jälkeen yleensä noin 6-12 kk kuluessa. Hapettuneet eteeriset öljyt voivat aiheuttaa kivuliaan ihoreaktion. Kylvyn lämpö saattaa edistää ihoärsytyksen syntymistä.

  Huomioithan, että esimerkiksi suola, etikka, hunaja, sokeri, sooda, maito tai kerma eivät ole toimivia emulgaattoreita. Ne ovat mukavia ainesosia itsetehtyihin tuotteisiin, mutta eteerinen öljy tarvitsee lisäksi aina emulgaattorin sekoittuaakseen veteen.

  Miten oppia lisää?

  Jos aromaterapia on sinua kiinnostava aihe, suosittelen erittäin lämpimästi osallistumista Modernin aromaterapian viikonloppukurssille. Siellä opit kaiken tärkeimmän eteeristen öljyjen, kasviöljyjen ja hydrolaattien ihanista käyttötavoista turvallisuus edellä. Tulevat kurssit löydät valikon kautta.

  Lue seuraavaksi:

  Lisää kylpyjen turvallisuusohjeista (siirryt englanninkieliselle sivustolle)

  Aromaterapiasta lyhyesti

  Aromaterapia - miten aloittaa?

  Eteeristen öljyjen laatu ja aitous

  Eteeriset öljyt huonetuoksuina

  Eteeriset öljyt iholla käyttäen

  Eteeriset öljyt & fototoksisuus

  Tee itse: Pyykkietikka

  Hydrolaatit eli kasvivedet

  Aromaterapia & lemmikit

  Tutkittua tietoa aromaterapiasta

   

  Takaisin blogiin

  Huomioithan ystävällisesti

  Ihanaa, että olet löytänyt Rohtomielen blogin pariin. Toivottavasti teksteistä on sinulle paljon iloa!

  Rohtomieli-sivuston blogitekstien tarjoama info on tarkoitettu hyvinvoinnin tukemiseksi perusterveille aikuisille. Blogitekstien tarjoamassa mittakaavassa on mahdotonta huomioida kaikkia yksityiskohtia, joita aromaterapian yksilöllinen soveltaminen eri ihmisille vaatii. Suhtaudu teksteihin yleisohjeina ja mieti lisäksi aina yksilökohtaisesti käyttämiesi eteeristen öljyjen ja muiden tuotteiden soveltuvuutta. Kaikki eteeriset öljyt tai muut verkkokaupan tuotteet eivät sovellu esimerkiksi lasten tai raskaana olevien käyttöön tai erilaisia sairauksia omaaville henkilöille.

  Kysy tarvittaessa apua sinulle ja perheellesi sopivien tuotteiden valintaan, autan mielelläni. Kokonaisvaltaisempaa hyvinvointikartoitusta ja -ohjeita varten voit myös varata ajan Löydä Mielirohtosi -konsultaatioon.

  Aromaterapia on ihastuttava hyvinvoinnin tukemisen keino, mutta ei lääketiedettä korvaava hoitomuoto. Hakeuduthan aina tarvittaessa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Sivustolla tarjottava tieto ei ole tarkoitettu korvaamaan terveydenhuollon palveluita.

  Löydä Mielirohtosi