Eteeristen öljyjen laatu ja aitous

Eteeristen öljyjen laatu ja aitous

Miten tunnistaa aidon eteerisen öljyn?

Aromaterapiasta kiinnostuneena olet varmasti joskus pohtinut, millä keinoin voisi tunnistaa aidon eteerisen öljyn kaupan hyllyltä tai verkkokaupan valioimasta?

Tätä samaa pohtivat myös ammattilaiset ja aiheesta käydään paljon keskustelua. Tästä tekstistä opit muutamia vinkkejä, joiden avulla maallikonkin on helpompi pohtia, onko kyseessä mahdollisesti tuoksujen trendikkyyden perässä markkinoille tuotetut synteettiset tuoksuöljyt vai aromaterapiaan soveltuvat aidot eteeriset öljyt. Vinkkilista ei ole kaiken kattava, mutta pääset sillä hyvään alkuun.

Vaikuttaako eteerisiä öljyjä myyvä taho luotettavalta ja avoimelta?

Mitä enemmän yksityiskohtaista tietoa eteerisestä öljystä on saatavilla, sen luotettavammalle niitä myyvä yritys vaikuttaa. Tuoksut ovat tällä hetkellä kasvava trendi, ja erilaisia tuoksusarjoja alkaa löytyä jatkuvasti enemmän myös sekatavaraliikkeistä ja marketeista. Alta löydät listatuna ne asiat, joita jokaisen eteerisen öljyn etiketistä tulisi minimissään aina löytyä, kun niitä myy aromaterapiaan perehtynyt yritys.

Alla olevien tietojen tutkimisen lisäksi aromaterapiaan enemmän perehtyneet henkilöt ja alalla työskentelevät pyytävät aina nähtäväksi myös GCMS-analyysit. Tuo analyysi on tällä hetkellä tarkoin menetelmä tutkia eteerisen öljyn koostumusta ja aitoutta.

Huomionarvoista on myös, että eteerisen öljyn markkinoiminen suomalaisena tuotteena herättää heti kummastusta. Kuten tiedämme, eivät esimerkiksi sitruunapuut (Citrus limon) tai laventelipellot (Lavandula angustifolia) menesty meidän kylmässä pohjolassamme. Artikkelin kirjoitushetkellä en ole tietoinen yhdestäkään yrityksestä Suomessa, joka myös valmistaisi myymänsä eteeriset öljyt, vaan ne luonnollisesti tulevat ympäri maailman maista, joissa tarvittaville kasveille on hyvät kasvuolosuhteet. Olisi ihanaa saada esimerkiksi suomalaisista männyistä eteeristä öljyä, sitä odotellessa!

Vinkkejä eteeristen öljyjen tutkimiseen

Tarkastele hintaa:

Erilaisista kasveista saatavilla eteerisillä öljyillä kuuluu olla erilaiset hinnat. Esimerkiksi ruusuista saatavat eteeriset öljyt ovat huomattavasti hintavampia, kuin tunnetuimpien sitrushedelmien eteeriset öljyt. Eteerisen öljyn hinta määräytyy aina alkuperäkasvin ja tuotantomenetelmän perusteella. Luomusertifioidut eteeriset öljyt ovat aina arvokkaampia kuin tavanomaisesta viljelystä saaduista kasveista tuotetut.

Tutki eteerisen öljyn etikettiä:

  • lukeeko etiketissä kasvin tieteellinen nimi?
    esimerkki: Ylang ylang (Cananga odorata)
  • onko esimerkiksi timjamin ja rosmariinin kyseessä ollessa myös kemotyyppi (ct) mainittu?
    esimerkki: Timjami ct. linalool (Thymys vulgaris ct. linalool)

  • lukeeko etiketissä, mistä osasta kasvia eteerinen öljy on valmistettu?
    esimerkki: Ruusu (Rosa damascena) käytetty kasvinosa: kukat

  • lukeeko etiketissä valmistusmenetelmä?
    esimerkki: Mänty (Pinus sylvestris) valmistusmenetelmä: tislaus

  • lukeeko etiketissä kasvin alkuperämaa?
    esimerkki: Cajeput (Melaleuca leucadendra) alkuperämaa: Indonesia

Havainnoi eteeristä öljyä aistein:

  • onko tuoksu miellyttävä ja asianmukainen?
    Voit vertailla esimerkiksi eri merkkisiä ja eri maista peräisin olevien laventeliöljyjen tuoksuja. Mikä miellyttää sinua eniten?
  • onko eteerisellä öljyllä mahdollinen tunnusomainen värinsä?
    esimerkki: kypsän mandariinin (Citrus reticulata) eteerinen öljy on oranssia

  • onko eteerinen öljy rasvainen?
    Puhdas eteerinen öljy ei ole rasvainen, vaan haihtuva öljy.

Jos eteerinen öljy on luomu tai reilun kaupan, onko tästä sertifikaatti?

  • Huomaa myös, että esimerkiksi yleisesti käytetty ”therapeutic grade” on markkinointilause, ei sertifikaatti. Markkinointilauseita voi keksiä millaisia vain. Minä voisin esimerkiksi nimetä myymäni eteeriset öljyt maailman ainoiksi "moon unicorn grade" -eteerisiksi öljyiksi. Markkinointilauseet ovat osa yritysten markkinointia, eivätkä välttämättä kerro tuotteiden laadusta mitään.

Miten eteerisiä öljyjä useimmiten väärennetään?

Eteeriseksi öljyksi väitettynä saatetaan myydä synteettistä tuotetta, joka muistuttaa tuoksultaan vaikkapa laventelia, mutta ei ole ko. kasvista peräisin vaan ihmisen valmistama hajuste.

Eteerinen öljy on tietyn kasvin haihtuvista yhdisteistä valmistettu tuote. Monista kasveista, kuten omenoista, ei saada eteerisiä öljyä, vaan tunnetut "vihreä omena"-tuoksut ovat synteettisiä. Samoin on lukuisten muiden tuttujen kasvien kohdalla. Ei ole olemassa myöskään esimerkiksi meripihka tai salmiakki eteeristä öljyä. 

Eteerisiä öljyjä saatetaan väärentää myös esimerkiksi lisäämällä niihin mukaan synteettisiä tuoksuaineosia, kasviperäisiä rasvaöljyjä tai alkoholia.

Miksi jotkin eteeriset öljyt myydään usein alkoholiin tai jojobaöljyyn laimennettuna?

Hyvin arvokkaat eteeriset öljyt, kuten ruusu (Rosa damascena) tai neroli (Citrus aurantium), myydään usein tarkoituksella alkoholiin tai jojobaöljyyn laimennettuna, jotta niille saataisiin kohtuullisempi hinta. Myös esimerkiksi paksut hartsiöljyt laimennetaan usein alkoholilla, jotta ne saadaan helposti käsiteltävämpään juoksevaan muotoon. Tällöin etiketissä tulee selkeästi lukea millaisella suhteella eteerinen öljy on laimennettu (esimerkiksi 3% tai 10:90). 

Nenäsi tekee valinnan

Ei ole tarpeellista valita vain yhtä tuotemerkkiä, jonka eteerisiä öljyjä alkaa käyttämään: Kaikkia laadukkaita eteerisiä öljyjä voi hyvin käyttää myös yhdessä. Kenties lempparilaventelisi löytyykin eri merkiltä, kuin suosikkisitruunasi.

Aromaterapian maailmassa on tärkeää luottaa sekä järkeen että tunteeseen. Nauti siis sellaisien tuotemerkkien eteerisistä öljyistä ja muista tuotteista, jotka sekä herättävät luottamuksesi, vakuuttavat mielesi että hurmaavat hajuaistisi.

 

Takaisin blogiin