Fototoksisuus

Fototoksisuus

Mikä ja millainen on fototoksinen reaktio?

Miten se liittyy eteerisiin öljyihin?

Jotkin eteeriset öljyt voivat aiheuttaa yhdessä auringonvalon tai solariumin uv-säteilyn kanssa iholle fototoksisen, palovamman kaltaisen reaktion. Tämä on tärkeä asia huomioitavaksi varsinkin, jos teet itsellesi kosmetiikkaa, joka sisältää eteerisiä öljyjä.

Fototoksinen ihoreaktio syntyy, jos iholle on sivelty fototoksista eteeristä öljyä, eikä sen jälkeen ole pidetty riittävää varoaikaa ennen uv-säteille altistumista, eli esimerkiksi ennen ulkoilua aurinkoisella säällä. Varoajaksi suositellaan vähintään kahtatoista tuntia. Varoaika täytyy huomioida myös silloin, kun eteerinen öljy on asiallisesti laimennettu.

Fototoksinen ihoreaktio muistuttaa palovammaa. Iho alkaa punoittaa, kirvellä, kutista, kuumottaa ja siihen voi ilmestyä myös rakkuloita. Reaktio syntyy usein vasta tuntien kuluttua auringonvalolle tai solariumille altistumisesta, tai vasta seuraavana päivänä. Reaktion voimakkuus voi pahentua parin päivän ajan ja paranemisessa voi mennä pitkään. Ihoon voi syntyä pigmenttijälki, jonka hälvenemiseen voi mennä vuosia.

Miten fototoksista ihoreaktiota hoidetaan?

Kotioloissa fototoksista ihoreaktiota hoidetaan palovamman tapaan. Lievimmillään reaktio voi olla vain hivenen ärsyttävä, pahimmillaan se voi vaatia sairaalahoitoa.

Fototoksinen reaktio ei liity ihon herkkyyteen, allergioihin eikä palamis- tai ruskettumistaipumukseen. Ihon luonnollinen väri saattaa vaikuttaa vähän, mutta esimerkiksi kesällä helposti ruskettuvat eivät voi ajatella, että heidän ihonsa välttäisi helpommin fototoksisen reaktion. Aivan kaikkien tulee siis noudattaa turvallisuusohjeita fototoksisten eteeristen öljyjen kanssa samalla tavalla.

Ovatko kaikki sitrusöljyt fototoksisia?

Jos olet vasta tutustumassa aromaterapiaan, on aluksi erittäin hyvä muistisääntö kiinnittää huomiota erityisesti sitrusöljyihin, koska useat niistä ovat fototoksisia. Ajan mittaan, aromaterapiaan enemmän syventyessä, oppii sitten muistamaan yksilökohtaisia eroja niiden välillä.

Sitrusöljyillä tarkoitetaan sitrushedelmien kuorista tuotettavia eteerisiä öljyjä. Sitrushedelmät tunnistat tieteellisen nimen sukua merkitsevästä sanasta Citrus. Esimerkiksi sitrusmaiselta tuoksuva ´sitronella´ (Cympobogon nardus) ei ole sitrusöljy.

Myös eteerisen öljyn valmistustapa voi vaikuttaa sen fototoksisuuteen.

Esimerkiksi: Limen (Citrus aurantifolia) eteerinen öljy on fototoksista, jos se on tuotettu puristusmenetelmällä. Tislaamalla tuotettu limeöljy taas ei ole fototoksista. Tuotantomenetelmä tulee aina lukea eteerisen öljyn etiketissä.

Alla näppärä muistilista yleisimmistä fototoksisista eteerisistä öljyistä sekä sellaisista öljyistä, joita usein aiheettomasti luullaan fototoksisiksi.

Tunnetuimpia fototoksisia eteerisiä öljyjä:

Bergamotti (Citrus bergamia)

Sitruuna (kylmäpuristettu) (Citrus limon)

Lime (kylmäpuristettu) (Citrus aurantifolia)

Greippi (kylmäpuristettu) (Citrus paradisi)

Hapan appelsiini (kylmäpuristettu) (Citrus aurantium peel)

Väinönputki (juuri) (Angelica archangelica root)

Fototoksiseksi usein luultuja, ei fototoksisia eteerisiä öljyjä:

Neroli eli appelsiininkukka (Citrus aurantium)

Petitgrain eli appelsiinipuun lehdet & oksat (Citrus aurantium)

Makea appelsiini (Citrus sinensis)

Veriappelsiini (Citrus sinensis)

Tislattu lime (Citrus aurantiifolia)

 

Takaisin blogiin