Ayurveda ja eteeriset öljyt

Vata pitta kapha ja eteeriset öljyt

Ayurvedan tunteminen on minulle luontaishoitoalan työssä yksi kaikkein eniten käyttämäni työkalu. Kun joku pyytää apua vaivoihinsa, lähes aina ne pystyy yhdistämään tiettyyn doshaan eli ayurvediseen arkkityyppiin - vataan, pittaan tai kaphaan. Kun tutkailee näiden eri doshien ominaisuuksia ja niiden korostuvia elementtejä, alkaen sitten hoivata niitä omilla vastakohdillaan, pääsee yleensä aika pitkälle.

Jokaisessa meistä on jonkin verran sekä vataa, pittaa että kaphaa. Minulla itselläni korostuu hyvin selvästi vata, pitta tulee selkeästi erottuvana seuraavaksi ja kaphaa on vain vähäsen.
Tässä hyvin (!) pelkistetty kuvaus eri doshista, sekä perässä suositukset eteerisistä öljyistä kullekin. Vaikket tietäisi omaa doshaasi, voit valkata soveltuvat eteeriset öljyt käyttöösi kuvauksien perusteella.

Vata

Vata-tyypin mieltä kuvastavat keveys, nopea liike ja ailahtelevuus. Liiallinen vata kehossa aiheuttaa mm. pelkoja, ahdistuneisuutta, ummetusta ja ihon kuivumista. Vataan liitetään kylmä ja kuiva ilma-elementti.
Kokeile näitä: Neroli, veriappelsiini, vanilja, mandariini, himalajaseetri

Pitta

Pittat ovat vastuuntuntoisia, terävä-älyisiä, aikaansaavia ja kunnianhimoisia. Pittan korostuessa liikaa ajatusmaailma voi olla hyvin perfektionistinen ja tiukka, äkkipikainenkin. Liiallinen pitta kehossa aiheuttaa usein migreeniä, stressiä, ripulia ja närästystä. Pittaan liitetään voimakas ja kuuma tuli-elementti.
Kokeile näitä: Mintut, laventeli, ruusut, bergamotti, sitruunamelissa 

Kapha

Kaphoja kuvaa lempeys ja rauhallisuus. Liiallinen kapha saattaa tehdä mielestä raskaan ja alakuloisen. Kaphan lisääntyminen saattaa aiheuttaa hengitysteiden tulehduksia, paikoilleen jumahtamista ja masentuneisuutta. Kaphaan liittyy vakaa ja kostea maa-elementti.
Kokeile näitä: Rosmariini, sitruuna, greippi, lime, eukalyptukset
Näiden lisäksi suosittelen ihan ihan kaikille ja aina erilaisia havuöljyjä, koska yleensä me kaikki tarvitsemme lisää metsää elämäämme.