Eteeriset öljyt ja lemmikit

Eteeriset öljyt, koirat, kissat, turvallisuus

Eteeriset öljyt, koirat ja kissat

Asiallisesti annosteltuna tavanomaisimmat eteeriset öljyt soveltuvat huonetuoksukäyttöön myös kodeissa, joissa on lemmikkieläimiä. Avain eteeristen öljyjen turvalliseen käyttöön on aina, lemmikkikodeissakin, oikeanlaisessa annostelussa ja yksilöiden huomioimisessa. Kuten meillä ihmisilläkin, myös lemmikeillämme voi olla omat suosikki- ja inhokkituoksunsa sekä omat yksilölliset vasta-aiheensa tiettyjen eteeristen öljyjen käytölle.

Verraten siihen, miten paljon eteeristen öljyjen käyttö kotitalouksissa on lisääntynyt viime vuosina, olen helpotuksekseni kuullut melko harvoin vakavista negatiivisista reaktioista lemmikkikodeissa. Kukaan meistä ei kuitenkaan halua aiheuttaa edes lievempää ikävää oloa rakkaalle perheenjäsenelle, joten aiheeseen on syytä kiinnittää huomiota. Useimmiten haittavaikutukset lemmikkien parissa johtuvat siitä, että eteerisiä öljyjä on käytetty liikaa tai liian pitkään ilman taukoja ja tuulettamista, tai niitä on levitetty raakana tai huonosti laimentaen lemmikin iholle tai turkkiin. Lemmikki saattaa esimerkiksi tulla pahoinvoivaksi tai osoittaa tuoksun ärsyttävän sen hengitysteitä.

Vakavia reaktioitakin kuitenkin sattuu. Olen lukenut esimerkiksi teepuuöljyyn liittyvästä kurjasta tapauksesta, jossa koira oli jätetty koko päiväksi kotiin niin, että teepuuöljyä höyryttänyt diffuuseri oli päällä. Koira oli omistajan kotiin palatessa todella huonovointinen ja vaati välitöntä eläinlääkärin hoitoa. Samoin on raportoitu tapauksia, joissa kissoja on kuollut teepuun eteerisen öljyn käytön vuoksi. Tällöin eteeristä öljyä on levitetty raakana kissan turkkiin ja iholle runsaasti.

Eteeriset öljyt sopivat myös lemmikkikotiin

Niin uskomattoman ihania kuin eteeriset öljyt ovatkin, ei niille altistuminen ole liiallisissa määrin hyväksi kenellekään, ei eläimille eikä ihmisille. Kevyestä tuoksuttamisesta eteeristen öljyjen avulla on kuitenkaan harvoin haittaa. Itse annostelen kotona huonetuoksuina käyttämiäni eteerisiä öljyjä sekä oman herkän nenäni että lemmikkiemme vielä herkempien nenien vuoksi aina hyvin maltillisesti. Diffuuseri ei ole päällä jatkuvasti vaan 20 - 60 minuuttia kerrallaan, ja useimmiten vain kerran päivässä. Esimerkiksi oma iäkäs koirani osoitti aikoinaan aivastelemalla, että sitruunaruohon tuoksu ei ole sen mieleen pienissäkään määrin - sitä eteeristä öljyä sisältäviä sekoituksia ei meidän kodissamme siis enää käytetty. Suurin osa käyttämistäni tuoksusekoituksista tai yksittäisistä eteerisistä öljyistä ei ole aiheuttanut koirissamme mitään reaktioita. Oleellisinta on annostella viisaasti eli miedosti, eläinten tarkkaa hajuaistia kunnioittaen, ja tarkkailla lemmikin reaktioita. 

Ohjeita turvalliseen eteeristen öljyjen käyttöön lemmikkikodeissa:

Jos käytät eteerisiä öljyjä kotona, tarkkaile, miten lemmikkisi reagoi niihin. Monesti lemmikeilläkin on omat suosikkituoksunsa, mutta kuten ihmisilläkin, myös inhokkinsa. Eläinten hajuaisti on moninkertaisesti voimakkaampi ja tarkempi kuin ihmisten. Sinulle mieto ja miellyttävä tuoksu ei välttämättä tunnu lemmikistäsi samalta. Jos lemmikkisi on pentu, tiineenä tai sillä on sairauksia, ole erityisen tarkka ja vähennä annostelua entisestään.

Lemmikkiä ei saa jättää yksin kotiin esimerkiksi diffuuserin ollessa päällä.

Älä käytä sellaisia eteerisiä öljyjä, joihin lemmikkisi reagoi negatiivisesti. Negatiivisia reaktioita voivat olla esimerkiksi läähätys, maiskuttelu, aivastelu ja pään pudistelu, irvistely, kielellä lipominen, tärinä tai apaattisuus.

Lemmikeillä tulee aina olla mahdollisuus poistua tuoksun luota. Jos lemmikki osoittaa, ettei eteerisen öljyn tuoksu ole sille miellyttävä, älä käytä sitä kodissanne.

Huolehdi kodin riittävästä tuulettamisesta.

Jotkin eteeriset öljyt soveltuvat esimerkiksi punkkien karkoittamiseen koirille, mutta kissojen turkkiin eteerisiä öljyjä ei koskaan suositella levitettäväksi, koska niiden maksa ei käsittele eteeristen öljyjen komponentteja samoin tavoin kuin esimerkiksi ihmisen tai koiran.

Älä levitä eteerisiä öljyjä koirankaan turkkiin, ellet ole opiskellut aihetta syvällisesti tai saanut ohjeistusta luotettavalta ammattilaiselta. Eteerisiä öljyjä käytetään lemmikeiden hoidossa vain erityisen painavista syistä. Jos eteeristä öljyä jostain syystä tarvitsee lemmikin keholle levittää, se laimennetaan aina erittäin hyvin.

Älä koskaan lisää eteerisiä öljyjä lemmikkisi juomaan tai ruokaan. Tämä, kuten muutkin turvallisuusohjeet aromaterapiassa aina, koskee ihan minkä tahansa merkkisiä eteerisiä öljyä.

Konsultoi tarvittaessa aromaterapian ammattilaista sinulle ja perheellesi soveltuvien eteeristen öljyjen valintaan.

Vinkkejä:

Lemmikkien aromaterapiassa on usein mielekkäämpää käyttää mietoja hydrolaatteja eli kasvivesiä, kuin voimakkaita eteerisiä öljyjä. Hydrolaattien lempeät tuoksut voivat tarjota lemmikillesi tukea esimerkiksi jännittävissä tilanteissa.

Lemmikille kannattaa aina luoda ensin positiivinen tuoksumuisto. Kun olette kotona ja kaikki on rauhallista, mukavaa ja tyyntä, voit suihkaista käsiisi esimerkiksi neroli- tai laventelihydrolaattia ja paijata sitten lemmikkiäsi. Tarkkaile, pitääkö lemmikkisi tuoksusta - älä käytä tuoksuja joihin se reagoi negatiivisesti. Jos lemmikkisi alkaa yhdistää hydrolaatin tuoksun miellyttävään tilanteeseen, se voi tarjota lempeää tukea silloin, kun tilanne onkin jännittävä esimerkiksi automatkalla tai uudenvuoden yönä.

Jos hydrolaatit eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja, lue niistä lisää tästä postauksesta.

Punkit inhoavat kylmäpuristettua kookosöljyä. Et tarvitse välttämättä lainkaan eteerisiä öljyjä niiden karkoittamiseen! Hiero vain käsiisi kookosöljyä ja silittele sitten lemmikkisi turkkia ennen ulkoilua. Kookosöljy ei ole vaarallista, vaikka koira tai kissa pääsisi sitä nuolemaan.

Diffuuserin sijaan eteerisiä öljyjä voi käyttää myös tuoksukivellä tai inhalaatiopuikon kautta. Näin pystyt itse nauttimaan tuoksuista levittämättä niitä voimakkaasti huoneilmaan, jos lemmikkisi ei niistä pidä.

Lopuksi:

Joskus vailla asiallista aromaterapiakoulutusta olevat ihmiset suosittelevat eteeristen öljyjen käyttöä lemmikkien kanssa melko huolettomasti, mitä pidän haitallisena asiana. On hyvä huomioida, että kaikki aromaterapiaan liittyvät turvallisuusohjeet koskevat minkä tahansa merkkisiä eteerisiä öljyjä. Minkään tietyn merkin eteeriset öljyt eivät ole sellaisia, joita koskisi jotenkin löyhempi ohjeistus. On lopulta melko vähän tilanteita, joissa aromaterapiaa tarvitsisi lemmikkien hoidossa käyttää. Maalaisjärjen mukaisesti vaikkapa pienempiä naarmuja voi toki hoitaa kotikonstein, mutta jos lemmikillä on jokin hätä, on oikea paikka avun pyytämiseen eläinlääkäri, ei Facebookin öljyintoilijoiden keskusteluryhmä. 

Ymmärrän, että jokainen aromaterapiasta kiinnostunut tukisi sen avulla mieluusti myös lemmikkinsä hyvinvointia, koska niin moni meistä ihmisistä saa aivan ihanaa apua eteeristen öljyjen käytöstä. On epätodennäköistä, että pari tippaa vaikkapa laventelia, sitruksia, havuja tai ruusua diffuuserissa aiheuttaisi vakavia haittavaikutuksia lemmikillesi. Emme kuitenkaan voi emmekä saa yleistää ihmisille päteviä aromaterapiaohjeita eläimille. Eläinten aromaterapia on aivan erilaista kuin ihmisten eikä sen kanssa pidä lähteä sooloilemaan ilman asiaankuuluvaa kouluttautumista. Ja tiedän, että koska jaksoit lukea artikkelin tänne viimeisille riveille saakka, suhtaudut lemmikkisi hyvinvointiin asianmukaisella vakavuudella. Nautitaan siis tuoksujen ihanasta maailmasta fiksusti, rakkaat karvakorvamme huomioiden.