Hydrolaatit eli kasvivedet

hydrolaatit eli kasvivedet

Hydrolaatit ovat ihania aromaterapeuttisia kasvivesiä

Hydrolaatit eli tislatut kasvivedet ovat erittäin turvallinen ja helppo tapa alkaa tutustua aromaterapiaan, sillä niiden kanssa ei tarvitse miettiä laimennoksia ja harvoin edes kontraindikaatioita. Hydrolaatteja on saatavilla lukuisista samoista kasveista, kuin eteerisiä öljyjäkin. Eteeristen öljyjen kanssa tulee tapauskohtaisesti olla hyvinkin tarkka, mutta useimmat hydrolaatit sopivat myös vauvoille, vanhuksille, raskaana oleville ja jopa lemmikkieläimille. Hydrolaatti kannattaa ostaa suihkepullossa, jolloin sen käyttö on mukavinta. 

Aromaterapiassa käytetään vain puhtaita, tislaamalla tuotettuja, säilöntäaineettomia hydrolaatteja. Hydrolaattia ostaessa kannattaakin tsekata tuotteen sisältö eli INCI-lista tarkkaan, siitä tulisi löytyä vain yksi ainoa raaka-aine.

Hydrolaattien säilytys ja käyttö

Hydrolaatit säilyvät avaamisen jälkeen joitakin kuukausia, useimmiten käyttöajaksi suositellaan 2-3 kuukautta. Jääkaappisäilytys parantaa säilyvyyttä (ja hydrolaatit tuntuvatkin iholla erityisen mukavilta jääkaappikylminä). Säilyvyyden kannalta paras myyntipakkaus on tumma, lasinen max. 100 ml suihkepullo. Lyhyt säilyvyysaika rohkaisee käyttämään hydrolaatteja runsaalla kädellä, jolloin niistä saakin eniten hyötyä irti - kokeile ja rakastu.

Alla esittelen kuuden suosikkihydrolaattini erilaisia käyttötapoja. Kaikkia näitä hydrolaatteja voi käyttää esimerkiksi kasvovetenä sekä mielialan tukena, suihki menemään ja nauti!

Neroli- eli appelsiininkukkahydrolaatti (Citrus aurantium)

Nerolihydrolaatti on ehkä suurin rakkauteni aromaterapian maailmassa. Tämän tuoksun pariin palaan kun elämän hektisyys toisinaan heijastuu minuun jännittyneisyytenä, ylikierroksina ja vaikeutena rauhoittua nukkumaan. Ollessani ahdistunut tämä tuoksu tarjoaa minulle lohtua - suihkutan sitä ympärilleni kuin pilveksi ja annan tuoksun tuudittaa mieltä. Tämä on myös ehdottomasti suosituin hydrolaatti asiakkaideni keskuudessa, eikä ihme.

Nerolihydrosta tulee myös ihana iltajuoma lisäämällä 1 teelusikallisen sitä lämpimän veden sekaan.

Kokeile näihin: Herkän ja kuivan ihon kasvovedeksi, rentoutumiseen, ‘mörönpoistosuihkeeksi’ niin lapsille kuin aikuisille, toveriksi jännittäviin tilanteisiin, muistuttamaan että kaikki kyllä järjestyy lopulta parhain päin, juuri- ja sakraalichakralle

Laventelihydrolaatti (Lavandula angustifolia)

Laventelihydrolaattia voi käyttää eteerisen laventeliöljyn tavoin houkuttelemaan kauniimpia unia ja rauhan tunnetta iltoihin. Hydrolaatissa laventelin tuoksu on paljon miedompi kuin eteerisessä öljyssä, joten tämä voi miellyttää helpommin myös ihmisiä, joiden mieleen eteerinen laventeli ei ole. Laventelia käytetään mielen tyynnyttämisen lisäksi paljon myös ärtyneen ja kutiavan ihon rauhoittamiseen.

Kokeile näihin: Akneen ja epäpuhtaalle iholle rauhoittavaksi kasvovedeksi, auringon polttamaa ihoa viilentämään, lastenhuoneeseen hyvän yön sprayksi, ärtyneelle hiuspohjalle, parranajon jälkeen, rentoutumisen tueksi jännittävissä tilanteissa, otsa- ja kruunuchakralle

hydrolaatit eli kasvivedet valmistetaan tislaamalla

Sitruunamelissahydrolaatti (Melissa officinalis)

Sitruunamelissa on fytoterapiassa erittäin käytetty yrtti esimerkiksi erilaisissa rauhoittavissa teesekoituksissa ja aromaterapiassa sitä käytetään samoin tavoin. Hydrolaattina sen tuoksu ei ole yhtä kirpeä kuin tuoreessa yrtissä vaan melko mieto ja hentoinen, ruohomaisen vihreä.

Sitruunamelissahydrolaatti on ollut jo useamman vuoden minun vakio kasvoveteni. Kasvojeni iho on hyvin herkkä ja kuiva, ja aiemmin sillä oli taipumus hilseillä ja kutista heti kun ilmat syystalvella alkoivat viiletä. Enää ongelmaa ei ole! Suihkutan puhtaat kasvot märäksi tällä hydrolaatilla ja lisään sitten heti päälle hyaluronihappopitoisen seerumin, joka imaisee kosteuden ihon sisään. Tämän päälle lisään vielä kosteusvoiteen. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, tämä on ollut lukuisten kuivaihoisten asiakkaidenikin pelastus.

Kokeile näihin: After shave, kuivan ja herkän ihon kasvovesi, rentoutumisen ja rauhoittumisen tueksi, sakraali- ja sydänchakralle

Ruusuhydrolaatti (Rosa damascena)

Ruusuvedellä on pitkä historia ja se mainitaankin usein esimerkiksi Cleopatran suosikkina kauneudenhoitoon. Ruusu on perinteinen Venukseen ja sydänchakraan liitettävä kasvi, jolle käyttötarkoituksia löytyy loputtomiin. Moni nauttii ruusuhydrolaatin rentouttavasta ja viilentävästä vaikutuksesta esimerkiksi jännittävissä tilanteissa. Se on suosittu tuki myös raskauden ja synnytyksen aikana.

Tyyneyttä, yhteyttä itseen ja romanttista tunnelmaa kaivatessani suihkutan usein ruusuhydrolaattia rintakehälleni ja keskityn hetkeksi silmät kiinni fiilistelemään sen tuoksua.

Kokeile näihin: Stressi, juomien ja jälkiruokien maustaminen, tueksi jännittäviin tilanteisiin tai hermostuneelle mielelle, kasvovedeksi erityisesti ikääntyneelle iholle, sydän- ja kruunuchakralle

Rosmariini (Rosmarinus officinalis / Salvia rosmarinus)

Rosmariinin tuoksu on loistava puhdintuoja, se virkistää erityisesti aamuisin ja työskentelyn ohella. Sitä on pidetty antiikin ajoista opiskelijoiden ja hyvän muistin yrttinä. Rosmariini on myös yksi käytetyin rohtokasvi päänahan ja hiusten hoitamisessa.

Minulle tulee aina syksyisin rosmariinihydrolaattikausi. Kun aamut alkavat olla hämäriä ja illat lyhyitä, suihkin sitä ylleni ja nautin virkistävästä, elävöittävästä tuoksusta.

Kokeile näihin: Aamun herättäjäksi, väsyneille jaloille (suoraan suihkien tai muutama rkl jalkakylpyveteen), mielen virkistykseksi aamuisin tai vaikkapa kokeisiin lukiessa, hiusvedeksi, solar plexus- ja kurkkuchakralle

Piparminttuhydrolaatti (Mentha x piperita)

Piparminttu on hyvin viilentävä ja tuliselle tyypille se voikin tuoda tarvittavia pysähdyshetkiä tunteiden kuumetessa liikaa. Tämä on loistava myös piristämään kun tietokoneella työskentely alkaa vääntää silmiä näyttöruudun muotoiseksi tai yövuoron viimeisillä tunneilla pitämään hereillä.

Kokeile näihin: Päänsäryssä tuomaan ihanan viilentävän tunteen (ohimoille, kasvoille, niskaan), akneihon kasvovedeksi, kuumottaville ja väsyneille jaloille, kireälle ja liian tuliselle mielelle, hengitystä raikastavaksi suusuihkeeksi, saunan jälkeen, yövuoroissa ja helteillä virkistämään, kurkku- ja otsachakralle

Lähteet:

Omat ja asiakkaiden kokemukset

Lydia Bosson: Hydrosol Therapy

Suzanne Catty: Hydrosols

Miten oppia lisää?

Jos aromaterapia on sinua kiinnostava aihe, suosittelen erittäin lämpimästi osallistumista Modernin aromaterapian viikonloppukurssille. Siellä opit kaiken tärkeimmän eteeristen öljyjen, kasviöljyjen ja hydrolaattien ihanista käyttötavoista turvallisuus edellä. Tulevat kurssit löydät valikon kautta.

Lue seuraavaksi:

Aromaterapiasta lyhyesti

Aromaterapia - miten aloittaa?

Eteeristen öljyjen laatu ja aitous

Eteeriset öljyt huonetuoksuina

Eteeriset öljyt iholla käyttäen

Eteeriset öljyt kylvyissä

Eteeriset öljyt & fototoksisuus

Tee itse: Pyykkietikka

Aromaterapia & lemmikit

Tutkittua tietoa aromaterapiasta