Miksi aromaterapiassa on välttämätöntä tuntea kasvien tieteelliset nimet

Tieteellisen nimen avulla oikean kasvin tai siitä tehdyn tuotteen löytäminen on monesti ehdottoman tärkeää turvallisuussyistä ja parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi. Kutsumalla vaikkapa aromaterapeuttisesti tai muuten kasvilääkinnässä käytettyjä kasveja vain käännösnimillä voidaan ajautua väärinkäsityksiin. Hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi eukalyptukset. 

Eukalyptus-kasveja on satoja erilaisia. Aromaterapiassakin käytetään yleisesti useaa eri eukalyptus-lajia, kuten Eucalyptys globulustaEucalyptus staigerianaaEucalyptus citriodoraa ja Eucalyptus radiataa. Jokaisen näiden eri eukalyptuksen eteerisellä öljyllä on erilainen tuoksu, kemia, käyttötarkoitus ja kontraindikaatiot. Osaa niistä ei suositella pienten lasten käyttöön, siinä missä osa taas sopii kemiallisen koostumuksensa puolesta lapsillekin mainiosti. Eukalyptuksia pidetään perinteisesti hengitysteiden kasveina, mutta tiedätkö mikä näistä on kaikkein paras hyönteiskarkoite ja mitä mm. arvostettu Tisserand Institute suosittelee lasten kasvukipuihin?

Vastaus: Eucalyptus citriodora

Ruusujen suvun tieteellinen nimi on Rosa

Tarkista aina kasvin tieteellinen nimi

Myös monien muiden rohtokasvien kuin eukalyptusten kohdalla yleis/sukunimi kattaa alleen lukuisia eri kasveja. Tällaisia ovat esimerkiksi ruusut (Rosa) mintut (Mentha) sekä laventelit (Lavandula). Yksi aivan höpsö ryhmä ovat muuten pelargoniat. Aromaterapiassa erittäin tunnettua Pelargonium graveolensia nimittäin kutsutaan useissa kielissä ruusugeraniaksi, vaikkei se ole kasvitieteellisesti gerania laisinkaan. Suomeksi kyseinen kasvi tunnetaan palsamipelargonina.

Tieteellinen nimi kertoo millainen kasvi on kyseessä

Tieteelliset nimet voivat kertoa kasvin ulkomuodosta, tuoksusta tai käyttötarkoituksesta. Monien tunnettujen lääkeyrttien nimestä löytyy sana 'officinalis', joka viittaa historiassamme erityisen merkitykselliseen kasviin. Tässä muutama nosto tieteellisten nimien maailmasta.

Sorbus aucuparia (Pihlaja)

Aucuparius-termi tarkoittaa lintujen pyydystämistä - puun marjat ovat houkutelleet linnut helposti saataville.

Populus tremula (Haapa)

Tremula-sana viittaa vapinaan. Kaikkihan me tunnemme sanonnan haavan lehtien havinasta, niihin tarttuu pienikin tuulenvire.

Siankärsämön tieteellinen nimi on Achillea millefolium

Achillea millefolium (Siankärsämö)

Achillea-nimi juontuu kreikkalaisen mytologian sankari Achilleesta, jonka johdosta meillä on käytössä sanonta akilleen kantapäästä - heikosta kohdasta. Sinnikästä, mm. haavanhoitoyrttinä käytettyä siankärsämöäkin on miltei mahdotonta päihittää.

Rhododendron - Alppiruusut

Ruusukasveja (Rosaceae-heimo) on paljon, mutta ruusu on mukana myös monien muiden kasvien nimissä. Rhododendronit eli alppiruusut eivät kuulu ruusukasveihin vaan kanerviin (Ericaceae), mutta ne ovat saaneet nimensä ruusumaisten kukkiensa vuoksi. Rhodon tarkoittaa kreikaksi ruusua, dendron puuta.

Aniba rosaeodora (Ruusupuu)

Ei sekoiteta alppiruusuja kuitenkaan ruusupuuksi kutsuttuun uhanalaiseen kasviin, Aniba rosaeodoraan, jonka nimessä ruusu taas on mukana ruusumaisen tuoksun vuoksi (rosae = ruusu, odora = tuoksu). Ruusupuun eteeristä öljyä eivät useimmat vastuulliset myyjät parhaillaan myy laisinkaan, koska lajin tila on niin kriittinen.

Backhousia citriodora (Sitruunamyrtti)

Monet kasvit kantavat tieteellisessä nimessään löytäjiensä nimeä. Tällainen on esimerkiksi kasvitieteilijä James Backhousen mukaan nimetty Backhousia citriodora (jälkimmäinen osa nimeä tarkoittaa tietenkin sitruunalle tuoksuvaa) eli sitruunamyrtti, jonka eteerinen öljy on yksi suosikeistani.

Alchemilla vulgaris (Poimulehti)

Alkemistit yrittivät aikoinaan luoda mm. kultaa. Poimulehti sai alkemisteihin viittaavan nimensä, sillä se luo (taikoihinkin käytettyjä) vesipisaroita lehdilleen kuin pieniä ihmeitä.