Tutkimustietoa eteerisistä öljyistä

Aromaterapia näyttöä hyödyistä tutkimuksia tietoa

Aromaterapia kiinnostaa tutkijoita

Eteerisiä öljyjä tutkitaan maailmalla paljon. Niiden on todistettu tarjoavan apua monenlaisiin asioihin, kuten kivunlievitykseen, vaihdevuosioireisiin ja mielialan tukemiseen.

Luonnollisella eteerisellä öljyllä on aina alkuperäkasvista ja tuotantoprosessista johtuva tietynlainen kemiallinen koostumus. Kun tiedetään, millaisia ainesosia eteerinen öljy luonnostaan sisältää sekä tiedetään, millaisiin asioihin ne aineosat vaikuttavat, voidaan määritellä sekä eteeristen öljyjen käyttöaiheet että kontraindikaatiot eli käytön vasta-aiheet. Eteeristen öljyjen kanssa toimiessa myös tuoksumieltymykset ja intuitio ovat tärkeässä asemassa, mutta varsinkin turvallisuuden kannalta ja aromaterapian maineen parantamisessa myös tieteellisellä tutkimuksella on tärkeä sijansa.

Esimerkiksi piparmintun (Mentha x piperita) luonnollisen eteerisen öljyn tiedetään sisältävän mentolia. Viileältä iholla tuntuva mentoli tekeekin siitä erittäin käytetyn esimerkiksi kylmägeeleissä, ja se on erittäin hyvä eteerinen öljy aikuisen kotiapteekkiin. Mentoli saattaa kuitenkin vaikeuttaa pienten lasten hengitysteiden toimintaa, ja siksi piparminttuöljy ei sovellu käytettäväksi pikkulasten hoidossa. 

Neuvoja erilaisille ihmisille soveltuvien eteeristen öljyjen tai niitä sisältävien valmisteiden suhteen kannattaa kysellä alalle kouluttautuneilta henkilöiltä, kuten aromaneuvojilta tai aromaterapeuteilta. Mitä enemmän eteerisiä öljyjä käyttää, ja varsinkin jos niitä käyttää työssä tai herkkien perheenjäsenten kanssa, sen syvällisemmin aihetta kannattaa opiskella. 

Laventelin eteerinen öljy & vaihdevuodet

Laventelin (Lavandula angustifolia) eteeristä öljyä käytetään tunnetusti varsinkin rentoutumisen, kauniiden unien sekä ihonhoidon tukena. Eteeristen öljyjen äidiksikin kutsutusta laventelista on tehty lukuisia tutkimuksia.

Iranissa on tutkittu laventeliöljyn vaikutusta vaihdevuosiajalle tyypillisiin oireisiin. Tutkimukseen osallistui 62 henkilöä, jotka olivat ohittaneet menopaussin. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen inhaloi kaksiprosenttista laventeliöljyä ja toinen vettä joka ilta ennen nukkumaanmenoa 20 minuuttia kerrallaan kuukauden ajan. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkein. Laventeliöljyä hengittäneet naiset kokivat, että heidän fyysiset ja psykologiset oireensa lieventyivät merkittävästi. He saivat inhalaatiosta helpotusta muun muassa vasomotorisiin oireisiinsa, kuten kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun, seksuaalisuuteensa sekä psykososiaaliseen jaksamiseensa. Ero tutkimus- ja plaseboryhmän välillä oli tilastollisesti merkittävä. (1)

Makean appelsiinin eteerinen öljy & hammaslääkäripelko

Makean appelsiinin (Citrus sinensis) eteerinen öljy on aurinkoisen ja ilahduttavan tuoksunsa puolesta usein sekä lasten että aikuisten mieleen. Öljyä käytetään esimerkiksi mukavan ilmapiirin luomiseen ja stressin poistoon. Öljyn kemiallinen pääainesosa on limoneeni, ja tutkijat uskovat juuri sen olevan vastuussa makean appelsiinin eteerisen öljyn ahdistusta lieventävästä vaikutuksesta (2).

Itävaltalaisella hammaslääkäriasemalla tutkittiin makean appelsiinin tuoksun vaikutusta hammaslääkärikäyntiä edeltävään jännitykseen aikuisilla. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Koeryhmän (35 henkilöä) odottaessa toimenpidettä odotushuoneeseen höyrytettiin makean appelsiinin eteeristä öljyä. Kontrolliryhmän (37 henkilöä) aikana ei käytetty tuoksutusta. Erityisesti koeryhmän naispotilaat kokivat olonsa rauhallisemmiksi ja vähemmän ahdistuneiksi kuin kontrolliryhmän naispotilaat. Miehiin makean appelsiinin tuoksu ei vaikuttanut yhtä voimakkaasti kuin naisiin. (3)

Makean appelsiiniöljyn vaikutusta hammaslääkäripelkoon on tutkittu myös lapsilla. Iranissa valittiin tutkimusryhmään kolmekymmentä 6–9-vuotiasta lasta. Kummankin ryhmän lapset kävivät hammaslääkärissä kaksi kertaa. Ryhmän 1 potilailla vastaanottohuone tuoksutettiin makealla appelsiinilla ensimmäisellä käyntikerralla, toisella kerralla höyrytettiin pelkkää vettä. Ryhmän 2 potilailla höyrytettiin ensimmäisellä kerralla vettä ja toisella makean appelsiinin eteeristä öljyä. Aromahöyrytin ei ollut potilaiden näkyvillä. Hammaslääkärikäynnin aiheuttamaa jännitystä mitattiin tutkimalla potilaiden pulssi sekä sylkeen erittyvän, stressihormoniksi kutsutun kortisolin määrä. Kipu ja ahdistuneisuus saavat kortisolin määrän syljessä lisääntymään. Appelsiinin tuoksuisilla hoitokerroilla koehenkilöiden syljen kortisolin määrä oli vähäisempi ja pulssi alhaisempi kuin vesihöyrykerroilla. (2)

Aromahieronta & nivelrikko

Japanilaisessa hoivakodissa 90 iäkästä asukasta osallistui tutkimukseen, jossa selvitettiin aromahieronnan vaikutusta polven nivelrikon aiheuttamiin kipuihin sekä asukkaiden elämänlaatuun. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään.

Aromahierontaryhmän henkilöille tehtiin jalkahierontaa mustakuminan (Nigella sativa) siemenöljyllä, johon oli sekoitettu rosmariinin (Rosmarinus officinalis) ja inkiväärin (Zingiber officinale) eteerisiä öljyjä. Toisen ryhmän henkilöille tehtiin samanlaista hierontaa ilman eteerisiä öljyjä. Kumpaakin ryhmää hierottiin 15–20 minuuttia kerrallaan, kahdesti viikossa, kolmen viikon ajan. Kolmas ryhmä oli kontrolliryhmä, jolle ei tehty hierontahoitoa lainkaan.

Sekä hieronnalla että aromahieronnalla oli kipua lieventävä, nivelten liikkuvuutta parantava sekä näin ollen elämänlaatua lisäävä vaikutus verrattuna hierontaa saamattomaan kontrolliryhmään. Aromahieronta vaikutti kuitenkin paremmin kuin pelkkä hieronta, ja sen vaikutukset kestivät pidempään hoitojakson loputtua. (4)

Aromahieronta ja kuukautiskivut

Aromahieronnalla voidaan lievittää myös kuukautiskipuja. Japanilaiseen tutkimukseen osallistui 48 vaikeista tai keskivaikeista kuukautiskivuista kärsivää henkilöä, jotka jaettiin kahteen yhtä suureen koe- ja kontrolliryhmään. Aromahierontaryhmän henkilöt ohjattiin tekemään itselleen alavatsan alueen hieronta yhden kuukautiskierron ajan päivittäin. Hieronnassa käytettyyn voiteeseen lisättiin yhteensä 3 % vahvuisesti laventelin (Lavandula angustifolia), muskatellisalvian (Salvia sclarea) ja meiramin (Origanum majorana) eteerisiä öljyjä suhteessa 2:1:1. Kontrolliryhmän jäsenet tekivät päivittäisen hieronnan samalla tavalla kuin koeryhmä, mutta eteeristen öljyjen sijaan heidän käyttämässään voiteessa oli synteettinen tuoksu. Sekä koettu kipu että kivun kesto väheni merkittävästi aromaterapiaryhmän henkilöillä. (5)

Miten oppia lisää aromaterapiasta?

Jos aromaterapia on sinua kiinnostava aihe, suosittelen erittäin lämpimästi osallistumista Modernin aromaterapian viikonloppukurssille. Siellä opit kaiken tärkeimmän eteeristen öljyjen, kasviöljyjen ja hydrolaattien ihanista käyttötavoista turvallisuus edellä. Tulevat kurssit löydät valikon kautta.

Lähteet viittausjärjestyksessä:

  1. Bakhtiari S, Paki S, Khalili A, Baradaranfard F, Mosleh S, Jokar M. Effect of lavender aromatherapy through inhalation on quality of life among postmenopausal women covered by a governmental health center in Isfahan, Iran: A single-blind clinical trial. Iran 2019 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30712745
  2. Jafarzadeh M1, Arman S, Pour FF. Effect of aromatherapy with orange essential oil on salivary cortisol and pulse rate in children during dental treatment: A randomized controlled clinical trial. 2013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3732892/
  3. Lehrner J, Eckersberger C, Walla P, Pötsch G, Deecke L. Ambient odor of orange in a dental office reduces anxiety and improves mood in female patients. Itävalta. 2000. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11134689
  4. Pehlivan S, Karadakovan A. Effects of aromatherapy massage on pain, functional state, and quality of life in an elderly individual with knee osteoarthritis. Japani. 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31144450
  5. Ou MC, Hsu TF, Lai AC, Lin YT, Lin CC. Pain relief assessment by aromatic essential oil massage on outpatients with primary dysmenorrhea: a randomized, double-blind clinical trial. 2012. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22435409